Festival Masterly The Hague: waar Oude Meesters en hedendaags design samenkomen
bezig met laden...
Het werk van Oude Meesters in de mix met modern ontwerp: dat is de essentie van Masterly The Hague. Voor de allereerste editie van het festival zijn drie stadspaleizen in het Haagse Museumkwartier tijdelijk omgetoverd tot musea waar klassieke kunstwerken en hedendaags ontwerp zij aan zij worden getoond. Het initiatief komt van curator Nicole Uniquole en kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder. “Het idee voor Masterly The Hague ontstond ongeveer drie jaar geleden,” vertelt Uniquole aan FashionUnited. “Toen bedachten we ons dat het goed zou zijn om een initiatief als dit in Den Haag te starten.” Het duo begint met brainstormen. Hoe moet het evenement eruit gaan zien? Waar kan het plaatsvinden? Uiteindelijk worden de plannen steeds concreter en wordt de knoop doorgehakt: Masterly The Hague zal er komen. Zo’n twee jaar later is het zover en is het evenement waar Uniquole en Hoogsteder van droomden een feit. FashionUnited bezocht de officiële opening op woensdagavond en brengt verslag uit.
Historische kunst vormt inspiratie voor ontwerpers bij Masterly The Hague
”Twee werelden komen bijeen: de Oude Meesters en de ontwerpers van nu. Net zoals in Den Haag zelf. Achter jullie ligt het oude Binnenhof en vlak daarachter de prachtige, moderne skyline van onze stad,” zo luiden de openingswoorden van Pauline Krikke. Aan de Haagse burgemeester de eer om het nieuwe festival van ‘haar’ stad te openen. Zodra het festival geopend is verklaard, gaan de grote deuren open van de panden waar Masterly The Hague plaatsvindt. Kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder, Museum Bredius en Cornelis Kruseman zijn voor even ingedeeld in 25 stijlkamers waar curator Uniquole haar visie op heeft mogen loslaten. Al wandelend door de stijlkamers komen bezoekers langs de werken van de geselecteerde ontwerpers, evenals de klassieke schilderijen waarop zij zich hebben laten inspireren. Onder deze ontwerpers bevinden zich naast modeontwerpers ook ontwerpers van sieraden, servies en beeldend kunstenaars.
Een bekend tweetal dat wel is vertegenwoordigd op Masterly The Hague maar zich daar niet zelf voor heeft aangemeld, is het ontwerpersduo Viktor en Rolf. “Zij zijn de enigen die ik zelf benaderd heb, omdat ik hen er echt bij wilde hebben,” vertelt curator Nicole Uniquole.
Het inrichten van maar liefst 25 stijlkamers met werk van tientallen ontwerpers klinkt als een lastig karwei. Toch zag Uniquole dat niet per se zo: “Ik had al heel snel een plaatje in mijn hoofd van het verhaal dat ik wilde vertellen.” Toen eenmaal vaststond welke stijlkamers er zouden komen, zijn voor iedere zaal schilderijen uitgezocht. Vervolgens is per schilderij gekeken naar ontwerpers die daarbij zouden passen. “We hebben ons echt afgevraagd wat nu de meest inspirerende match van ontwerper en muze zou zijn, en die hebben we uiteindelijk aan elkaar gekoppeld,” zo legt Uniquole uit.
Op de oproep die de organisatie deed om ontwerpers te vinden die wilden deelnemen, kwamen ‘’honderden reacties’’ binnen. Uit al deze aanmeldingen zijn uiteindelijk 60 ontwerpers en kunstenaars gekozen, waaronder modeontwerper Michael Barnaart, beeldend kunstenares Linda Nieuwstad en textielontwerper Jan Koen Lomans. Een bekend tweetal dat wel is vertegenwoordigd op Masterly The Hague maar zich daar niet zelf voor heeft aangemeld, is het ontwerpersduo Viktor en Rolf. “Zij zijn de enigen die ik zelf benaderd heb, omdat ik hen er echt bij wilde hebben,” aldus Uniquole.
De twee bruidsjaponnen die de bekende ontwerpers beschikbaar hebben gesteld, zijn gekoppeld aan het werk van de 17e-eeuwse schilder Michiel van Mierevelt. Beide jurken, smetteloos wit en prachtig dankzij respectievelijk een wijde rok vol tule en een lijfje dat deels is afgezet met delicate bloemen, worden getoond op mannequins die voor het raam staan dat uitkijkt op de Hofvijver. Bijzonder is dat de bruidscollectie nergens anders op deze manier wordt getoond aan publiek. Bovendien is speciaal gekozen voor bruidsjurken om een verwijzing te maken naar de koninklijke liefde tussen Fredrik Hendrik en Amalia van Solms: de geportretteerden in het werk van Van Mierevelt.
Curator Uniquole: “Ik wil mensen in aanraking laten komen met de schoonheid van goed ontwerp
Masterly The Hague duurt in totaal vier dagen, en Uniquole streeft ernaar iedere dag zo’n 1.500 bezoekers te mogen verwelkomen. Ze hoopt dat iedereen die een bezoek brengt aan het festival naar huis gaat met een hernieuwde blik op historische schilderijen én hedendaags ontwerp. “Ik wil mensen in aanraking laten komen met de schoonheid van goed ontwerp,” zegt Uniquole stellig. Want een mooi kunstwerk, zo denkt de curator, stelt je in staat om de drukte van alledag voor even langs je heen te laten glijden. “Dat wil ik eigenlijk met al mijn tentoonstellingen bereiken. Dat je er bent en wordt opgetild uit je dagelijks leven, het gevoel dat je even ergens anders geweest bent.”
Masterly The Hague vindt plaats van 20 tot en met 23 september in drie panden aan de Lange Vijverberg (nummer 14, 15 en 16) in Den Haag. Behalve een festival is Masterly The Hague tevens een tijdelijk warenhuis waar nieuw werk van de geselecteerde ontwerpers kan worden gekocht. Entreekaarten zijn zowel aan de deur als via de website beschikbaar voor 10 euro per stuk. Het is de eerste keer dat het kunstfestival de Hofstad aandoet, maar als het aan curator Nicole Uniquole ligt, is het zeker niet de laatste: “We zijn al in gesprek met ongeveer vijf locaties waar het festival volgend jaar kan plaatsvinden. Masterly The Hague moet een jaarlijks terugkerend evenement worden in de week van Prinsjesdag.”
Beeld (van boven naar beneden)
Jurk uit de collectie Nature Extends van Jan Taminiau (2011), bruikleen
van het Gemeentemuseum Den Haag. Fotograaf: Nicole Marnati
Bruidsjapon uit de Bridal Collection van Viktor & Rolf. Fotograaf:
Nicole Marnati
Nicole Uniquole (in roze jurk) poserend voor één van de panden aan de
Lange Vijverberg. Foto door FashionUnited
Beeld 4: Viktor & Rolf (foto Marijke Aerden) met muse Van Mierevel
Beeld 5: Couture jurk Jan Taminiau met muze Matthias Stomer (Photo Koen Hauser)
Beeld 6: Michael Barnaart met muze Schooc via Masterly The Hague